Sušené šípky

Sušené šípky recept

Sušené šípky  –  příprava:
K sušení jsou vhodné čerstvé natrhané, tuhé, dobře vybarvené šípky. Při sušení se snažíme uchovat v šípcích maximální obsah vitamínu C. Šípky zbavíme stopek a zbytků okvětí, opláchneme je a osušíme. Sušíme je v troubě nebo sušárně při teplotě 70 – 80 stupňů, až jsou zcela tvrdé. Šípky by měly být za půl dne usušené. Sušené šípky používáme především k přípravě šípkového čaje. Více o sušení ovoce a zeleniny naleznete níže.

Tip k přípravě sušených šípků
Abychom v čaji uchovali co nejvíce vitamínu C, připravujeme ho takto: Asi 8 hodin před přípravou čaje rozdrtíme mírně navršenou lžíci šípků, necháme asi 1/2 hodiny máčet v 1/2 litru studené vody. Před pitím zahřejeme na teplotu 70 stupňů (nevaříme), scedíme do hrnků a podáváme.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *